Commemoració del Bateig de Jaume II a Constantí, recreació històrica i representació teatral

Escena central del bateig (foto: ENFOC)

El passat 29/9/2018 es van complir 751 anys d'un fet importantíssim per a la vila de Constantí: el bateig de l'infant En Jaume, futur Jaume II d'Aragó. El 29 de setembre de 1267, en un intent d'acontentar els subdits dels diferents regnes, l'Infant En Pere (el futur Pere III "el Gran"), fill del rei Jaume I i hereu dels regnes de València i Aragó, va decidir fer batejar el segon fill a Constantí, a prop de Tarragona, que era la residència estivals dels arquebisbes de la seu tarragonina.
Grup de recreació «Historica Vestimentum», de Caspe (Saragossa), amb Darío Español (esquerra) CEO de HP Lab i Ferran Marín (dreta), coordinador de la jornada i autor del guió teatral.

Per commemorar aquest esdeveniment, l'Ajuntament ha organitzat, per primer cop, una jornada de recreació històrica, que ha tingut com a acte central una representació teatral del bateig del rei amb actors i actrius del poble.

Les activitats s’iniciaven a les deu del matí amb l’obertura d’un campament de recreació història al parc de la Muralla, on hi va haver també exposició d’armes i armadures de l’època i es va realitzar un taller d’esgrima per als infants. A migdia, a la plaça del Castell, es va oferir una cerimònia sobre com vestia un cavaller l’any 1267. I a la tarda, al Parc de la Muralla, va tenir lloc una cerimònia sobre com vestia un rei i sobre com va anar Jaume II a la guerra.
Dalt: campament medieval dels «Héroes Legendarios», de Monzón (Osca). Baix esquerra: un cavaller català del segle XIII. Baix centre: el rei Jaume II a punt per a la batalla. Baix dreta: el Cec de Sant Bartomeu durant la visita dramatitzada.

Les dues activitats van anar a càrrec del grup de recreació històrica “Héroes Legendarios”, procedents de la localitat Monzón (Osca). Els actes continuaven a dos quarts de set de la tarda amb una visita dramatitzada al Constantí del segle XIII, a càrrec de l’historiador i gestor de patrimoni cultural, Ferran Marín. A dos quarts de vuit, hi va haver també combats entre cavallers en honor al rei, a càrrec del grup “Héroes Legendarios”.


L’acte central arribava a dos quarts de nou del vespre amb la representació teatral del bateig del rei Jaume II, amb actors i actrius del poble. L’inici va tenir lloc a la plaça del Castell des d’on es va anar en comitiva pel carrer de l’Església Vella fins a les escales del Morrot, on s’ubicava l’antiga església.

La representació teatral del bateig del rei Jaume II, dirigida per l’historiador constantinenc Ferran Marín, va anar a càrrec d’actors i actrius de Constantí sota la direcció artística de Marc Cardó, director del grup de teatre “Emfapatir”, del Pastorets i del grup de “Dames i Vells” de Constantí, basant-se en els estudis sobre el rei Jaume II de l’historiador i escriptor Ferran Soldevila. El vestuari va ser a càrrecdel grup de recreació Historica Vestimentum, de Caspe (Saragossa), que també es va sumar a la celebració.
Grup d'actors i actrius de Consantí que van interpretar l'obra «El bateig s'un rei» (foto: Marc Cardó)

Fonts: