Ràdio - Temporada 1 (2017-2018)

"Espai Patrimoni", un programa per apropar-nos el patrimoni, la història i la  cultura a través de les ones, a Constantí Ràdio


Espai Patrimoni s’emet quinzenalment, els dimecres de 8 a 8:30 del vespre, a Constantí Ràdio (97.9 FM i online). Ens interessen molt les vostres opinions i suggeriments, si voleu comunicar-vos amb nosaltres ens podeu enviar un correu a l’adreça:

espaipatrimoni@gmail.com

Queda molt per explorar! Sóc el Ferran Marín i això és Espai Patrimoni, comencem el nostre viatge per l’univers del Patrimoni cultural!

Programa nº 15 (13/06/2018)

Arrenca el penúltim programa de la temporada, en sumem quinze. Durant el passat mes de maig i fins ahir mateix s'ha impartit un curs d'història de Catalunya i de Constantí a l'escola d'adults. Ara mateix l'institut de Constantí està treballant el crèdit de síntesi de segon d'ESO sobre el passat medieval de la nostra vila. I és que no podem comprendre el present sense conèixer el passat, i aquesta és l'unica manera de mirar cara a cara al futur. Per això, volem dedicar aquest programa d'avui a fer una síntesi breu dels orígens medievals del nostre poble. El Josep Estivill ens parlarà del Mas de Barber al nostre Racó de l'Arxiu. Què el fa especial? Quines històries amaguen les seves parets? Què hi té a veure el gran pintor Marià Fortuny?
http://www.constantiradio.cat/programes/20180613_patrimoni.mp3

Programa nº 14 (30/05/2018)

Comencem el nostre espai número 14 de la temporada. Avui volem analitzar l’impacte que la guerra civil va tenir sobre el nostre patrimoni i ho farem amb l’ajuda dels nostres quatre convidats. En Miquel Orellana és l’arquitecte municipal de La Canonja i va ser el responsable del projecte de rehabilitació del refugi antiaeri d’aquesta població. De la seva mà coneixerem aquesta estructura. I de refugis, concretament dels de Constantí, ens parlarà també el nostre estimat company Josep Estivill. On eren? Què en queda? Quines històries amaguen? Quin futur els espera? La guerra va fer aflorar els sentiments més íntims de l’èsser humà i alguns en van fer art. Amb el Diego García, president de l’Associació Literària de Constantí, parlarem de la influència que la guerra va tenir en les arts i rapsodiarà el poema "Espellifada caravana", de Carles Riba; un autor català que va viure en pròpia persona els horrors de la guerra. Temps de guerra, temps de repressió i d’això en sap molt l’Albert Solé, autor del llibre: "Dret a castigar?", qui ens parlarà sobre la llei de responsabilitats polítiques al Tarragonès i el seu impacte a Constantí. Serà aquest un programa intens, amb moltes qüestions per tractar i sense més intenció de possicionar-nos que la de desitjar que aquests fets mai es tornin a repetir.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180530_patrimoni.mp3

Programa nº 13 (16/05/2018)

Programa número 13 de la temporada, però tranquils i tranquiles perquè ni és dimarts ni divendres. És dimecres i comencem un espai ple de cursiositats, rareses, meravelles i tot tipus de monstruositats. Avui parlarem amb la Maria Pilar Arantes dels gabinets de curiositats o habitacions de les meravelles que van sorgir al caliu del moviment cultural renaixentista. La curiositat i alhora la por a allò desconegut, la superstició, la credulitat i el jou de la fe van caracteritzar aquestes primigènies col·leccions, que encara no podriem dir museístiques, però en van ser les precursores.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180516_patrimoni.mp3

Programa nº 12 (02/05/2018)

Arrenca el programa número 12 de la temporada amb un protagonista, mai millor dit, de luxe. Es tracta del Pere Virgili, director del museu de la ràdio "Luis del Olmo" de Roda de Berà, el primer a Catalunya i segon de tot l’estat, després del de Ponferrada a Lleó, impulsats per l’històric locutor. En Pere és un home de Cultura, amb majúscules: no només dirigeix un museu, va col·laborar amb Jujol, és dibuixant i va promoure nombrosos esdeveniments a la seva estimada Roda. El Josep Estivill ens porta un plec d’informacions sobre els carrers de la nostra vila i ens explica quin és l’origen del nomenclàtor de Constantí. No us podeu perdre el nostre Racó de l’Arxiu.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180502_patrimoni.mp3

Programa nº 11 (10/04/2018)

Espai número 11 de la temporada i la Maria Cabré ens torna a visitar per a parlar-nos de la poeta que s'amaga darrera d'aquesta dona entranyable. El Racó de l'Arxiu repasa la crònica negra constantinenca i ens retrotraeix a l'any 1857 per narrar el terrible assassinat del massover de Sant Ramon a mans d'una colla de lladres. El nostre company, el Josep Estivill, ens ho explica. El proper 22 d'abril tindrà lloc la 3ª Caminada de Primavera que en aquesta edició ens portarà a Mas Bové i al mas i ermita de Sant Ramon, quines sorpreses ens aguarden?
http://www.constantiradio.cat/programes/20180412_patrimoni.mp3

Programa nº 10 (28/03/2018)

Estem de celebració perquè aquest és el programa número 10 de la temporada i no se'ns ha acudit millor manera de destacar-ho que prendre el Montsant com a eix vertebrador del nostre espai d'avui. La Maria Cabré és la nostra primera convidada. La seva familia prové de Margalef, al cor de les muntanyes sagrades. Poeta, mestra i lluitadora infatigable, la Maria, fantàstica als seus 98 ays, té molt a dir encara. L'Ester i el Pepe van decidir un dia apostar per Albarca i van obrir-hi una casa rural. Des de llavors la màgia del Montsant els ha embruixat. El nostre company Josep Estivill ens parlarà al Racó de l'Arxiu de l'efecte devastador que la Guerra dels Segadors va tenir a Constantí i l'empremta de destrucció que encara avui podem observar als carrers de la nostra vila. Els àrabs van anomenar el Montsant "Gabal Albarca", les muntanyes sagrades, quin efecte inspirador pot produir l'encís d'aquest parc natural en algú que ve de fora? L'arquitecta Pilar Arantes ens ho explicarà tot de seguida.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180328_patrimoni.mp3

Programa nº 9 (07/03/2018)

Presentem el programa número nou en antena i ho fem de la mà d'una llengua tan propera i tan desconeguda alhora com és el ladí, que avui és protagonista del Tema de la Setmana. El ladí, també anomenat djudeo-espanyol, es va originar a partir del castellà medieval, que han conservat fins a l'actualitat els descendents dels jueus expulsats un fatídic 31 de març de 1492. El Racó de l'Arxiu guarda a les seves prestatgeries algunes dades curioses sobre l'origen romà de Constantí i aquest és el tema que el nostre company Josep Estivill ha triat compartir amb tots nosaltres. Se sap molt poca cosa de la comunitat jueva medieval de Constantí, però "Espai Patrimoni" ha volgut indagar una mica per apropar-nos-hi i donar-la a conèixer a tots els nostres oïents.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180307_patrimoni.mp3

Programa nº 8 (14/02/2018)

Vuitè programa de la temporada. El patrimoni moble és potser el més proper a nosaltres i el més desconegut, especialment en el cas dels mobles pròpiament dits. El fet que tinguin una funció ben definida i una vida útil limitada ens ha fet menysprear el seu valor com a elements patrimonials. Però els mobles, igual que les pedres, parlen i això és el que ens explicarà avui l’arquitecta María Pilar Arantes al tema de la setmana. Segona entrega de la sèrie "El redescobriment de Centcelles" del nostre company Josep Estivill. En aquesta ocasió retrocedirem en el temps per a conèixer la visita que van fer els membres de l’Associació d’Excursions Catalana enguany farà tot just 125 anys. Quan dic a què em dedico puc observar de seguida la cara d’estranyesa del meu interlocutor. Una bona raó per parlar a la secció "els oficis de la cultura" de la figura del gestor de patrimoni cultural i de les seves funcions: professionals i socials.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180214_patrimoni.mp3

Programa nº 7 (31/01/2018)

Setè programa de la temporada i tornem a rebre el nostre amic Jaume Cardona. El recordareu del tercer programa, quan ens va parlar de la seva passió per fotografiar espais abandonats.En aquesta ocasió tractarem sobre la història familiar i els estudis genealògics i com gràcies a la genealogia el Jaume ha pogut reunir la seva família, dispersa arreu del món. I és que no hi ha millor exemple de Patrimoni Cultural que la família mateixa.A la secció El racó de l’Arxiu, el nostre benvolgut company Josep Estivill ens parlarà del redescobriment de Centcelles. Serà aquesta la primera part de dues intervencions en què descobrirem, entre d’altres coses interessants, que Centcelles va ser a l’edat mitjana un poble independent de Constantí.I per tancar, jo mateix us parlaré del significat dels noms d’algunes poblacions que envolten el nostre estimat Constantí i que ens informen del seu origen i de la seva idiosincràsia.

Programa nº 6 (17/01/2018)

En aquest programa, el sisè de la temporada, ens acompanya el Txiki López, un naturalista vocacional que ens apropa el riu Francolí com un corrent de vida i al que ha donat forma de llibre. Educador i divulgador del medi ambient, ha vingut per a explicar-nos que el patrimoni cultural i el patrimoni natural formen un tot indivisible.El nostre benvolgut company Josep Estivill ens parlarà al Racó de l’Arxiu de l’exposició "Al fil de la història", un magnífic treball col·laboratiu sobre Centcelles realitzat pels alumnes del centres educatius de Constanti i que durant el mes de gener encara es podrà visitar al Museu Arqueològic de Tarragona.Finalment, La Laura Solé ens vol presentar l’Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de Tarragona i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de la ciutat. L’Andreu ens parlarà de les col·leccions del museu, de l’edifici que les acull i de projectes al voltant de la figura de Sant Fruitós, entre d’altres temes tots ells interessants.
http://www.constantiradio.cat/programes/20180117_patrimoni.mp3

Programa nº 5 (06/12/2017)

En aquest programa, el cinquè de la temporada, ens acompanya el Roger García, a qui jo considero un escriptor professional, professional perquè viu del seu ofici, si ell està d'acord en que jo li digui escriptor ens ho revelarà de seguida. El Roger ens explicarà que el món de les lletres va més enllà de la creació literària.El nostre estimat company Josep Estivill ens farà una resenya de la publicació "Parla i costums del Constantí dels quaranta i cinquanta. Assaig de dialectologia fractal" del Ramon Cerdà Massó, que va ser presentada recentment i que passa a omplir un espai al prestatge del nostre Racó de l'Arxiu.Finalment, La Laura Solé i jo mateix us convidem a descobrir l'empremta del modernisme a la nostra vila i la petjada d'un arquitecte intemporal: el Josep Maria Jujol i Gibert. Serà a la nostra secció "In loco dicto Constantino".

Programa nº 4 (22/11/2017)

En aquest programa, el quart de la temporada, comptem amb la presència de l’Andreu Lascorz, president del Centro de Estudios del Sobrarbe, a l’Aragó. L’Andreu ens parlarà d’un projecte que ha convertit la vila de L’Aínsa i el seu patrimoni en un motor de turisme cultural molt especial.Com fer història oral és el tema triat pel Josep Estivill per al "Racó de l’Arxiu" d’avui a partir d’uns consells de la historiadora Neus Baena. La nostra secció "In loco dicto Constantino" ens porta de viatge al primer terç del segle XX a partir dels moviments arquitectònics i artístics que han deixat la seva empremta a Constantí.La Laura Solé i jo us convidem a acompanyar-nos a fer un passeig pel carrer Major per a conèixer l’arquitectura monumental de la nostra vila.

Programa Nº 3 (08/11/2017)

En aquest tercer programa de la temporada el Jaume Cardona ens contagiarà la seva passió febril per caçar ruïnes. Al Tema de la setmana parlarem del seu mètode de recerca i dels indrets oblidats que ha immortalitzat càmera en mà.Com estructurar la biblioteca local a casa nostra és el tema triat pel Josep Estivill, qui avui ens desenvoluparà els consells que va publicar a la revista "El Racó de l’Arxiu" en Jaume Teixidó, arxiver de Falset.Sortim a passar el diumenge al Catllar a la nostra secció "Tarragona, poble a poble". De la mà de la Isabel Llavoré Fàbregas, guia del castell, visitarem aquest monument, que és alhora el centre d’interpretació dels castells del Gaià, l’església de Sant Joan Baptista i passejarem pels carrers d’aquesta localitat, tots ells plens d’història, però també d’històries i de sensacions.
http://www.constantiradio.cat/programes/20171108_patrimoni.mp3

Programa Nº 2 (25/10/2017)

En aquest segon programa de la temporada descobrirem el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i la figura de l'Eduard Toda.El tema de la setmana girarà al voltant de l’art romànic en companyia de la Laura Solé, qui s’incorpora al programa per ajudar-nos a comprendre i gaudir de l’art de les nostres comarques.Els Masos de Constantí son els protagonistes del "Racó de l’Arxiu" que presenta el nostre company Josep Estivill qui avui ens parlarà d’aquest llibre imprescindible de l’Oriol Nicolau.Finalment parlarem, perquè de parlar es tracta, de la nostra llengua. O més concretament, parlarem de la nostra parla. O sía, parlarem del parlar de Constantí a l’obra "Els parlars catalans". Tot i que la presentació sembla un embarbussament, en Joan Veny ho deixa ben clar a la seva obra.
http://www.constantiradio.cat/programes/20171025_patrimoni.mp3

Programa Nº 1 (04/10/2017)

En aquest primer programa explicarem què s’entèn per patrimoni cultural i presentarem l’estructura del nostre espai radiofònic. Seguidament el Josep Estivill ens parlarà del gran investigador Ramón Amigó i la seva obra "Onomàstica de Constantí" al Racó de l’Arxiu. Finalment recordarem la figura del rei Jaume II "el just" i els seus vincles amb el nostre poble, que estem convençuts que sorprendran a més de un.