Què és un gestor de patrimoni cultural

Reflexions sobre el meu (desconegut) ofici 

Quan miro d'explicar a què em dedico puc observar de seguida la cara d'estranyesa del meu interlocutor. Per això m'ha semblat una bona raó per a parlar aquí de la meva professió.

El meu treball consisteix en comunicar el nostre Patrimoni Cultural de forma rigorosa, però amable tot fent-lo accessible (a vegades de manera física inclosa) a les persones que no són especialistes, la qual cosa implica, en ocasions, un esforç enorme pel que fa a la mobilització de mitjans econòmics i humans, així com un procés previ exhaustiu de recerca, en qualsevol cas.

L'accés universal al patrimoni comporta uns riscos per al patrimoni mateix, motiu pel qual es fa necessari un manteniment constant i, en ocasions, intervencions especialitzades. S'entén, llavors, la necessitat d'una gestió planificada d'aquest.

Professionals, com ara Francisco Zamora Baños, afirmen que hi ha vàries raons que justifiquen una gestió professional del patrimoni cultural:
 
  • Evitar els perills cap al patrimoni si aquesta gestió no es fa o es fa malament.
  • Obtenir una rendibilitat social (cultural i econòmica) sense comprometre la integritat del bé.
  • Evitar els perills que comporta usar-lo com a recurs econòmic.
  • Afegeixo una quarta: Facilitar que tota la ciutadania en gaudeixi, perquè és un dret reconegut.

Continua dient Zamora Baños (tradueixo i cito textualment):

L'objecte de la gestió professional del patrimoni és treure a aquesta valuosa herència històrica de les urpes del voluntarisme, de la intuïció, d'allò aleatori, del caprici personal, fins i tot de la «genialitat» i introduir-la en les vies del que és previsible. Un patrimoni gestionat amb mètode i professionalitat estarà més segur que confiat a la intuïció o a una pretesa genialitat.

És a dir, gestionar patrimoni implica una planificació prèvia tant dels agents polítics, com socials i dels tècnics mateixos. Dins d'aquest marc d'actuació, el gestor de patrimoni cultural ha de satisfer una triple demanda social:
 
  • Assegurar la preservació integral del bé sota la seva gestió.
  • Optimitzar els recursos posats al seu servei.
  • Obtenir una rendibilitat (social, cultural i econòmica) sempre i quan no comprometi la integritat del bé.

Però què és exactament un gestor del patrimoni cultural?

Un gestor de patrimoni cultural és el professional amb la metodologia, les tècniques i el coneixement adequats per administrar un bé cultural. I això implica l'obligació moral de salvaguardar la integritat d'aquest bé per damunt de tot. També requereix un coneixement ampli i exhaustiu d'allò que gestiona, que pot ser un edifici, una col·lecció de béns mobles o, fins i tot, els fets històrics o llegendaris d'un poble.

Un gestor no ha de ser necessàriament un arqueòleg, ni un historiador, tampoc un conservador de museu o un restaurador. Podrien ser-ho, per suposat, sempre i quan, a més, desenvolupin altres habilitats i competències que tenen a veure amb la gestió pròpiament dita.
 
El director d'explotació d'un jaciment arqueològic o el gerent d'una empresa de restauració, per citar dos exemples, sí són gestors del patrimoni cultural d'acord amb la definició anterior. Aquests professionals provenen de disciplines ben diverses, però el que els diferencia d'altres gestors —a seques— és que administren un bé amb unes peculiaritats pròpies: un bé cultural. 

Què fa, llavors, un gestor de patrimoni? Grosso modo podríem dir que:

  • Fa recerca sobre el patrimoni que gestiona.
  • Dissenya projectes de gestió.
  • Dona assesorament cultural.
  • Dirigeix o coordina espais culturals.
  • Programa continguts i activitats.
  • Es relaciona amb els mitjans de comunicació.

La cultura constitueix tot un univers propi i, com a part d'ella, també el patrimoni cultural. El gestor esdevé, doncs, un mediador entre el patrimoni cultural i la societat. Una mediació que cada professional realitza de manera diferent, des d'un àrea especialitzada de coneixement o de treball. 

En el meu cas, he triat la divulgació perquè em permet estar en contacte constant amb la història i amb el públic, veritable artífex i guardià del nostre patrimoni cultural.